Biocodex worldwide

Onze kennis

Biocodex ontwikkelt, produceert en distribueert farmaceutische producten en gezondheidsoplossingen van wereldklasse voor patiënten in meer dan 115 landen. Wij concentreren ons op drie belangrijke pijlers (de microbiota-missie, weesgeneesmiddelen en de gezondheid van vrouwen), waarbij we interne Research & Development combineren met wetenschappelijke partnerschappen, productie-expertise en investeringen in start-ups om op het gebied van innovatie en kwaliteit aan kop te blijven. 

Biocodex research and development

Biocodex heeft haar eigen centrum voor Research & Development. Dit is sinds 1989 gevestigd in Compiègne (Oise, Frankrijk). Meer dan vijftig hooggekwalificeerde wetenschappers met een grondige kennis van Biocodex-producten werken daar aan verschillende onderzoeksprojecten. 

R&D-expertise van Biocodx

Biocodex heeft een centrum voor Research & Development in Compiègne, in de buurt van Parijs. Daar verrichten meer dan vijftig hooggekwalificeerde wetenschappers met een grondige kennis van onze producten onderzoek op het gebied van chemie, farmacologie, microbiologie en klinische onderzoeken. 

Ons R&D-centrum richt zich op drie prioriteiten:

 • de verdere ontwikkeling van het Biocodex-productenaanbod;
 • het zoeken naar nieuwe indicaties;
 • het innoveren met nieuwe farmaceutische vormen.

Onze belangrijkste onderzoeksgebieden zijn:

 • gastro-enterologie;
 • probiotica en de verschillende toepassingsgebieden daarvan;
 • het centrale zenuwstelsel.

Dankzij de verenigde deskundigheid van onze onderzoekers kan Biocodex synthesemethoden ontwikkelen met respect voor het milieu; de farmaceutische kwaliteit van onze actieve bestanddelen garanderen; onderzoek doen naar de werkingsmechanismen van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en voedingssupplementen; alsmede de doeltreffendheid en tolerantie daarvan evalueren. 

Het R&D-team concentreert al haar energie op het vergroten van het welzijn van de patiënt en het samen bouwen aan de toekomst van Biocodex.  

R&D-prestaties van Biocodex

De R&D-afdeling van Biocodex heeft een weesgeneesmiddel ontdekt en ontwikkeld dat is geïndiceerd voor de behandeling van een zeldzame en zeer ernstige vorm van epilepsie. Voor dit geneesmiddel is een vergunning afgegeven voor het in de handel brengen in Europa, Japan, Canada, de Verenigde Staten, Argentinië, Australië en Zwitserland. 

Productiefaciliteiten van Biocodex

Biocodex exploiteert drie productiefaciliteiten in Frankrijk en Marokko die voldoen aan de hoogste normen om de kwaliteit en de veiligheid van haar producten te kunnen garanderen.

Biocodex’ ultramoderne centrum voor productie en logistiek in Beauvais, Frankrijk

Biocodex exploiteert sinds 1968 een centrum voor productie en logistiek van 9 hectare in Beauvais, in de omgeving van Parijs.

Aerial view of the Biocodex facility in Beauvais
Luchtfoto van de Biocodex-faciliteit in Beauvais

Aanvankelijk was de installatie gericht op de productie van Biocodex’ Saccharomyces boulardii CNCM I-745® probiotische gist, maar met de groei van ons bedrijf is de installatie steeds verder geüpgraded om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Sinds 2005 heeft Biocodex dit proces in een stroomversnelling gebracht door te investeren in ultramoderne apparatuur en technologieën. In 2017 heeft Biocodex een belangrijke mijlpaal bereikt met de installatie van een van de grootste vriesdroogplatforms van de farmaceutische industrie wereldwijd voor Saccharomyces boulardii CNCM I-745®. Deze uitbreiding was een technische topprestatie, aangezien deze plaatsvond zonder ooit de dagproductie te hoeven onderbreken.

Dit platform herbergt:

 • 30 stuks apparatuur;
 • twee bioreactoren van 15.000 liter;
 • een centrifugaalafscheider;
 • twee vriesdrogers van 55 m².

Biocodex’ certificeringen voor goede productiepraktijken

De fabriek in Beauvais beheert het hele productieproces van geneesmiddelen, van de vervaardiging tot de verzending. Afhankelijk van het product, wordt in onze productiefaciliteit het actieve farmaceutische bestanddeel geproduceerd en/of het eindproduct verpakt. Hoe het ook zij, Beauvais vormt de essentie van ons kwaliteitssysteem. De fabriek voldoet aan de goede productiepraktijken (GMP) zoals gecertificeerd door het Franse Nationaal Agentschap voor de Veiligheid van Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (ANSM), de Amerikaanse Voedsel- en geneesmiddelenautoriteit (USFDA) en andere nationale autoriteiten over de hele wereld.

Beauvais’ belangrijkste cijfers

 • meer dan 200 werknemers;
 • logistieke hub van 6.000 m2;
 • 90 miljoen verzonden dozen per jaar;
 • 96% tijdige levering;
 • levering aan meer dan 120 landen.

Biocodex-fabriek in Casablanca, Marokko

Biocodex exploiteert sinds 2012 een fabriek van 1 hectare in Nouaceur, in de omgeving van Casablanca. Deze faciliteit is toegespitst op de productie van Biocodex-producten in vloeibare vorm.

De Biocodex-fabriek in Casablanca

De fabriek in Casablanca beheert het hele productieproces van geneesmiddelen, van vervaardiging tot distributie en kwaliteitscontrole, in overeenstemming met de Marokkaanse en Europese goede productiepraktijken (GMP).

Onze fabriek kan tot:

 • 40 miljoen flacons per jaar produceren,
 • in twee productielijnen,
 • aangestuurd door een team van 50 hooggekwalificeerde operatoren.

Ferlux-fabriek in Frankrijk

Ferlux werd in 2014 overgenomen door Biocodex en exploiteert een fabriek van 2 hectare in de omgeving van Clermont-Ferrand in het zuiden van Frankrijk. Ferlux is een pionier op het gebied van de wetenschap van polyfenolen en produceert het enige blauwe-bessenextract met de status van werkzaam farmaceutisch bestanddeel. Ferlux’ grote passie is de diversiteit van kleurrijke flavonoïden en hun uitzonderlijke voordelen voor de gezondheid.

Met behulp van biotechnologieën en zachte extractie-/zuiveringsprocessen produceert Ferlux hoogwaardige droge extracten die rijk zijn aan bioflavonoïden van zorgvuldig geselecteerd superfruit.

Visit Ferlux website

Investeren in startende ondernemingen

Sinds 2016 investeert Biocodex in start-ups en daarmee zijn wij een belangrijke speler geworden in het Franse biotech-ecosysteem. Wij richten ons met name op bedrijven die oplossingen voor medisch onvervulde behoeften en innovatieve therapieën ontwikkelen op basis van probiotica of microbiële stammen die een gunstig effect hebben op de gezondheid. Dankzij haar langetermijnbenadering en industriële expertise wordt Biocodex als waardevolle partner beschouwd door CEO’s, projecteigenaren en traditionele investeerders, zoals fondsbeheerders. Biocodex is altijd op zoek naar nieuwe zinvolle projecten om te ondersteunen.

Biocodex investeert in MaaT Pharma

In 2016 heeft Biocodex een belang verworven in MaaT Pharma. Bij het onderzoek van MaaT Pharma wordt het potentieel van fecale-microbiotatransplantatie (FMT) benut als therapeutische optie, wat de innovatie op het gebied van microbiotatherapie een extra stimulans geeft. Biocodex brengt 60 jaar industriële expertise op het gebied van stamculturen, vriesdrogen en orale behandeling met zich mee, terwijl de pijplijn van MaaT Pharma is gericht op het gebruik van FMT als therapie voor patiënten met ‘graft-versus-host’-ziekte (GvHD) en acute myeloïde leukemie (AML). Daarnaast heeft MaaT Pharma de MaaT Microbiome Restoration Biotherapeutics-technologie (MMRB) ontwikkeld, die is gericht op het verzamelen en analyseren van gegevens (via het GutPrint®-platform), naast een faciliteit die voldoet aan de huidige goede productiepraktijken (cGMP). 

Biocodex investeert in Exeliom Biosciences

Sinds 2018 investeert Biocodex in Exeliom Biosciences. De missie van deze onderneming is het ontwikkelen van een nieuwe klasse geneesmiddelen, Live Biotherapeutics (levende biologische geneesmiddelen), gebaseerd op het toenemend inzicht in de centrale rol die microbiota spelen in het immuunsysteem. Exeliom Biosciences heeft een monostambenadering ontwikkeld op basis van Faecalibacterium prausnitzii, waarvan zij verwacht dat dit de behandeling van inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, aanzienlijk kan verbeteren.  

Biocodex investeert in TargEDys

In 2019 heeft Biocodex een aandeel verworven in TargEDys, een start-up die zich richt op de stofwisselingsbalans. Een van de innovaties van TargEDys is Probiosatys™ met een unieke stam Hafnia alvei 4597. Consumenten kunnen van deze technologie profiteren via Symbiosys® Satylia® van Biocodex. 

Biocodex investeert in Kinnov Therapeutics

Biocodex investeert sinds 2018 in Kinnov Therapeutics. Kinnov Therapeutics richt zich op de ontwikkeling van nieuwe strategieën tegen verslaving. Het onderzoek van dit bedrijf is vooral gericht op de combinatie van cyproheptadine en prazosine, twee moleculen die een synergetische werking hebben bij de behandeling van verslaving.  

Kinnov Therapeutics is bezig met een fase II klinisch onderzoek om de werkzaamheid te bevestigen van de combinatie van cyproheptadine en prazosine bij het behandelen van alcoholverslaving, een gebied dat nog altijd behoefte heeft aan medische oplossingen. Dit project heeft financiering ontvangen van Horizon 2020, het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie.